BlogiRahaa

Sivutulot 2024

Sivutulot 2024
Sivutulot

Monella on ajatuksena aloittaa sivutulojen tienaaminen vuonna 2024. Tähän onkin olemassa monia keinoja ja mahdollisuuksia on niin pieniä kuin isompiakin tuloja tavoitteleville. Voit siis lähteä tavoittelemaan vaikkapa 50 tai 1000 euron sivutuloja kuussa. Periaatteessa vain taivas on rajana, sillä kukaan ei voi etukäteen tietää, miten sivutulobisnes lähtee pyörimään.

Se, miten sivutuloja lähtee tekemään, riippuu omista edellytyksistä, kuten koulutuksesta, taidoista tai laitteista. Digitalisaatio ja teknologian kehitys on tuonut markkinoille monia erilaisia tapoja tienata ja tällä sivulla vinkkaammekin näistä muutamia.

Kerromme myös jonkin verran sivutulojen verotuksesta. Tarkemmat ohjeet löytyvät Verohallinnon sivuilta, mutta raapaisemme verotuksen osalta hieman pintaa. On kuitenkin hyvä tietää, että tulojen ansaitsemiseen liittyy vähintään ilmoitusvelvollisuus, vaikka osa tuloista voikin olla verovapaata.

Tienausmahdollisuuksia kotona

Omien tulojen määrään voi vaikuttaa tekemällä muuta työtä päätyön ohella. Tulojen määrä voi olla pientä tai suurta, riippuen tehdystä työstä ja sen määrästä. Sivutulot voivat siis olla joko hyvin pientä tai isompaakin.

Yksi mahdollisuus on ansaita rahaa netissä. Tähän vaaditaan yleensä tietokone, mutta joissain tapauksissa riittää mobiililaite. Riippuu täysin työstä, millaiset laitevaatimukset työssä on.

Netin kautta voi tehdä esimerkiksi asiakasneuvontaa. Jotkut yritykset etsivät henkilöitä, joiden on mahdollista työskennellä kotona käsin puhelimitse tai tietokoneen välityksellä. Työhön koulutetaan ja opastetaan.

Kotona voi tehdä myös erilaisia kirjoitustöitä. Moni asiakas tarvitsee kirjoittajia esimerkiksi puhtaaksikirjoittamiseen, copywriter-töihin tai esimerkiksi tuotekuvausten kirjoittamiseen. Tämäntyyppisiä töitä voi löytyä esimerkiksi erilaisten, netistä löytyvien Freelancer-palveluiden kautta.

Netin kautta voi myös esimerkiksi ylläpitää verkkosivustoja tai luoda grafiikkaa tai esimerkiksi videoita. Moni tarvitsee apua some-tilien ylläpidossa, päivittämisessä tai mainosten luomisessa. Tällaiselle on kysyntää eri some-alustoilla.

Affiliate-markkinointi on jo monelle vähintäänkin nimeltä tuttu käsite. Siinä jaetaan yhteistyökumppanin antamaa linkkiä ja ansaitaan rahaa linkin kautta tapahtuvista ostoista. Linkkiä voi jakaa esimerkiksi ystäville, somessa tai omilla verkkosivuilla.

Netin kautta voi tienata hyvin monin eri tavoin ja vaikka esimerkiksi nettikasinoiden talletusbonukset antavat tietyllä tavalla rahallista hyötyä, täytyy muistaa, että pelatessa tulee pitää yllä vastuullisuutta. Pelaamista ei voi pitää tulonlähteenä, vaikka moni onkin saanut rahapeleistä voittoja.

Kyselytutkimuksista tuloja

Kyselytutkimuksiin vastaamalla voi saada lisätuloa. Tämäntyyppinen ansaitseminen toimii siten, että henkilö rekisteröityy tietyn kyselyjä tarjoavan tahon käyttäjäksi. Tämän jälkeen hänelle tarjotaan silloin tällöin kyselyjä vastattavaksi. Kyselyistä maksetaan palkkio, jonka suuruus ilmoitetaan ennen kyselyyn vastaamista.

Yhteen kyselyyn vastaaminen vie tyypillisesti alle minuutista varttiin. Yleensä, mitä pidenmpi kysely, sitä isompi palkkio siitä maksetaan.

Kyselyiden kysymykset eivät yleensä ole kovin henkilökohtaisia. Sen sijaan niissä kysytään gallupinomaisesti kysymyksiä esimerkiksi tietyntyyppisten laitteiden käytöstä. Henkilöltä voidaan esimerkiksi kysyä, millaisia suoratoistopalveluita hän on käyttänyt viimeisten 12 kuukauden aikana.

Toinen tapa ansaita kyselytutkimuksilla on kutsua sovellukseen tai palveluun mukaan ystäviä. Osa kyselytutkimuksia tarjoavista tahoista tarjoavat käyttäjilleen tämän mahdollisuuden. Kutsuminen tapahtuu jakamalla omaa linkkiä. Kun käyttäjän ystävä rekisteröityy mukaan linkkiä käyttämällä, hänen kyselyvastauksistaan maksetaan jatkossa pieni palkkio alkuperäiselle linkin jakajalle eli linkin omistajalle. Mitä laajemmin linkkiä jaetaan ja mitä enemmän ystäviä liittyy mukaan, sitä suurempia palkkioita alkuperäinen linkin jakaja saa.

Osa kyselytutkimuksia järjestävistä tahoista maksavat palkkion rahana esimerkiksi PayPalin kautta ja osa tarjoaa vaihtoehtoina lahjakortteja esimerkiksi tunnettuihin vaatekauppoihin.

Sivutulojen verotus

Jos teet työtä, josta ansaitset rahallista korvausta, tulot tulee ilmoittaa verottajalle. Sivutuloille ei ole enää nykyään omaa, erillistä verokorttia, vaan kaikkiin töihin sovelletaan samaa verokorttia. Mikäli teet työtä useassa työpaikassa, verokortti täytyy toimittaa jokaiselle työnantajalle. Verokortissa on yksi tuloraja koko vuodelle.

Jos ansaitset sivutuloja somessa, ovat tällaiset tulot veronalaista tuloa. Rahalliset, somen kautta saadut palkkiot ilmoitetaan verottajalle esitäytetyn veroilmoituksen kautta. Tämä koskee sekä kotimaisilta että ulkomaisilta sivustoilta saatuja tuloja.

Mikäli olet kerännyt luonnosta esimerkiksi marjoja, sieniä tai käpyjä ja myyt niitä, ovat ne tietyin edellytyksin verovapaata tuloa. Tämä koskee tilannetta, jossa keräämisestä ei makseta palkkaa ja jossa luonnollinen henkilö kerää esimerkiksi marjat itse ja myy ne itse. Tällöin kyseessä on sellaiset luonnontuotteet, joiden kerääminen on sallittua jokamiehenoikeudella.

Verotuksesta kannattaa käydä lukemassa lisätietoa Verohallinnon sivuilta.

Categories:
Blogi Rahaa
You Might Also Like