Kryptovaluutta tarkoittaa samaa kuin virtuaalivaluutta tai digitaalinen valuutta. Se ei tarkoita samaa kuin Bitcoin, niin kuin ei Kekkonenkaan tarkoita samaa kuin presidentti.
Bitcoin on eräs (ja mahdollisesti kaikista tunnetuin) kryptovaluutta – samaan tapaan kuin Kekkonen oli yksi lukuisista presidenteistämme. Kekkonen muistetaan edelleen hyvin, vaikkei hän enää ole keskuudessamme.
Bitcoin on täällä edelleen, ja näyttää siltä, että näin tulee myös olemaan. Tuleekohan Bitcoinista tai jostain muusta kryptovaluutasta vielä suosittu maksuväline? Sitä pohditaan tässä artikkelissa.
Bitcoinista virallinen valuutta El Salvadoriin
Bitcoin oli ensimmäinen kryptovaluutta. Se syntyi vuonna 2008, eli aikaa sen syntyhetkestä on ehtinyt kulua jo noin 13 vuotta.
Kryptovaluuttojen tarkoitus on olla mahdollisimman riippumattomia, eli vapaita keskuspankeista ja viranomaisista.
Esimerkiksi Kiinan keskuspankin hiljattain lanseeraamaa virtuaalivaluuttaa ei voi pitää oikeana kryptovaluuttana, koska sen takana on tällainen organisaatio.
Bitcoinin arvoa ei ole sidottu mihinkään viralliseen valuuttaan, eikä sillä ole ollut virallista asemaa missään valtiossa – ennen kuin El Salvador kertoi ottavansa Bitcoinin viralliseksi valuutaksi Yhdysvaltain dollarin rinnalle! Tieto tästä saatiin kesällä 2021.
El Salvador on trooppinen valtio, mikä on kärsinyt sisällissodasta, vallankaappauksista ja luonnonmullistuksista lähes koko olemassaolonsa ajan. Sen taloustilanne on viime aikoina parantunut, mutta siitä on kiittäminen paljolti ulkomailla työskentelevien elsalvadorilaisten kotipuoleen lähettämiä rahoja.
Ulkomailta tulevat rahansiirrot muodostavat noin 16 % maan bruttokansantuotteesta.
Se, että Bitcoinista tulee virallinen valuutta, tekee tästä kryptovaluutasta suositun maksuvälineen ainakin El Salvadorin noin 6,5 miljoonalle asukkaalle (tai merkittävälle osalle heistä).
Jatkossa elsalvadorilaiset saattavat saada ulkomailla asuvilta sukulaisiltaan virtuaalista valuutta, mitä he voivat käyttää ruokakaupassa tai esimerkiksi autokorjaamolla.
Seuraavatkohan muut Keski-Amerikan valtiot perässä? Jää nähtäväksi, otetaanko Bitcoin käyttöön (virallisesti) esimerkiksi El Salvadorin naapurimaissa Guatemalassa ja Hondurasissa. Jos näin käy, saa tämä kryptovaluutta miljoonia uusia käyttäjiä.
Otetaanko Bitcoin käyttöön myös Afrikassa?
Monet afrikkalaiset ovat varmasti käyttäneet Bitcoinia jo pitkään, mutta ottaisiko jokin afrikkalainen valtio sen ihan viralliseksi maksuvälineeksi? Esimerkiksi Zimbabwe voisi olla maa, mikä saattaisi tehdä kryptovaluutan käyttämisestä virallisen maksutavan, sillä Zimbabwen talous on ollut kuralla pitkään.
Zimbabwen dollari oli maan rahayksikkö vuodesta 1980 vuoteen 2009, mutta viimeisinä vuosina maa kärsi hyperinflaatiosta, mikä teki Zimbabwen dollarista käytännössä arvotonta. Vuonna 2006 tehty rahauudistus korvasi tuhat vanhaa dollaria yhdellä uudella.
Vuonna 2008 dollarista piti pudottaa kymmenen nolla pois, eli yksi uusi dollari vastasi kymmentä miljardia vanhaa dollaria. 2009 maassa otettiin käyttöön sadan biljoonan dollarin seteli. Ykkösen perässä oli siis siinä vaiheessa jo 14 nollaa.
Heinäkuussa 2008 vuosi-inflaatio oli virallisen ilmoituksen mukaan 231 000 000 %! Ei ihme, että hallitus antoi seuraavana vuonna luvan käyttää ulkomaista valuuttaa Zimbabwen dollarien rinnalla. Inflaatio hidastui, kun maassa alettiin käyttää Yhdysvaltojen, Etelä-Afrikan ja Botswanan valuuttaa.
Kesäkuussa 2015 Zimbabwe luopui omasta valuutastaan, ja maassa alettiin käyttää yksinomaan Yhdysvaltain dollareita (kuten El Salvadorissa). Vuonna 2019 Zimbabwe otti taas käyttöön oman valuuttansa, mutta hyperinflaatio ei ole hellittänyt: vuotuinen inflaatio on noin 800 % ja esimerkiksi leivän hinta on kolminkertaistunut.
Voi kuitenkin olla, että maa ei ota kryptovaluuttaa viralliseksi maksutavaksi, sillä Zimbabwe on yrittänyt suojella uudelleen käyttöön otettua valuuttaa rajaamalla mobiilimaksuja (mitkä ovat hyvin suosittuja Afrikassa, missä läheskään kaikilla ei ole pankkitiliä ja -korttia) ja keskeyttämällä osakekaupan.
Kryptovaluutan suosio Suomessa

Tällä hetkellä kryptovaluutta ei ole suosittu maksutapa Suomessa, vaikka monet hankkivat virtuaalivaluuttaa (esimerkiksi sijoitusmielessä) ja useat uudet nettikasinot hyväksyvät digitaalisen valuutan maksuvälineeksi.
Bitcoineja voi ostaa ja myydä (esimerkiksi) muutamilla Bittimaateilla, joihin saatat törmätä ostoskeskuksissa, ja niillä voi maksaa joissain verkkokaupoissa tehtyjä ostoksia.
Ei kuitenkaan ole mitenkään luultavaa, että Bitcoinista tai mistään muusta virtuaalivaluutasta tulisi virallinen maksuväline Suomessa, eikä tällä hetkellä vaikuta siltä, että sen käyttäminen yleistyisi esimerkiksi kuluttajien välisessä kaupankäynnissä.
Mobiilimaksaminenkaan ei ole erityisen suosittua Suomessa. Kaikilla suomalaisilla ei ole edes pankkikorttia tai verkkopankkitunnuksia, sillä ostokset halutaan tehdä käteisellä ja laskujen maksaminen annetaan (maksua vastaan) pankkivirkailijan hoidettavaksi.
Henkilöt, jotka nostavat koko eläkkeensä kerralla, eivät ehkä halua edes kuulla puhuttavan muista vaihtoehdoista.