BlogiDigiosaajat

ChatGPT tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet

ChatGPT tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet
ChatGPT

Olet jo ehkä saattanut kuulla puhuttavan ChatGPT:stä. Kyseessä on siis marraskuussa 2022 julkaistu chatbot, joka toimii erinomaisesti myös suomeksi. ChatGPT on tekoäly, jolta voi käytännössä kysyä mitä tahansa. Se on suoraan selaimessa toimiva palvelu, jota pääsee käyttämään luomalla käyttäjätunnuksen.

ChatGPT on OpenAI:n kehittämä chatbot, jolla on kyky vastata hyvin monipuolisesti kysymyksiin ja pyyntöihin. Käytännössä palvelu osaa kirjoittaa tekstiä pyydetystä aiheesta, sanoittaa musiikkia tai kertoa tietoa.

ChatGPT aiheutti heti julkaisunsa jälkeen melkoisen mediamyrskyn ja ihmiset ympäri maailman ryntäsivät kokeilemaan palvelua samanaikaisesti. Suuren kävijämäärän vuoksi osa käyttäjistä joutuikin hetken ajan tyytymään tekstiin, jossa kerrottiin sivuston jumiutuneen suuren käyttäjämäärän vuoksi.

Mihin ChatGPT:tä voi käyttää?

ChatGPT toimii älykkäästi, vastaten sen käyttäjän kysymyksiin hyvällä tarkkuudella. Palvelua voi käyttää monin tavoin, mutta tässä mainitsemme vain muutamia käyttötapoja.

Palvelua voi käyttää hakukoneen tapaan. Sillä voi siis hakea tietoa, esittäen chatbotille kysymyksen normaalin lauseen muodossa hakusanojen sijaan. Voit siis kirjoittaa sille aivan kuin kirjoittaisit ystävällesi.

Chatbottia voi pyytää jopa luomaan reseptin keittiöstäsi löytyvien ainesosien mukaan. Voit pyytää saamaasi reseptiin muutoksia, botin muistaen edelliset vastauksensa. Voit esimerkiksi pyytää bottia antamaan vaihtoehtoisen reseptin, esimerkiksi vegaanille sopivaksi.

ChatGPT:tä voi pyytää kirjoittamaan esitelmän halutusta aiheesta. Esimerkiksi tietyn mittaiset, tiettyjä hakusanoja sisältävän tekstin kirjoittaminen onnistuu nopeasti. Tekstin laatu on hämmästyttävää myös suomeksi. Myös blogi- ja muut kirjoitukset onnistuvat palvelun kautta vaivattomasti ja kaikkeen saa aina pyydettyä lisäkorjauksia tai muutoksia niin halutessaan.

https://www.youtube.com/watch?v=V-hB-4fnqtM&t=117s

Bottia voi pyytää myös koodaamaan esimerkiksi pelejä tai muuta. Koodaus on tarkkaa ja laadukasta ja myös muutosten teko onnistuu. Niinpä botti voi säästää runsaasti myös koodareiden aikaa ja näin pystytään tuottamaan tehokkaammin ja nopeammin pitkääkin koodia.

Palvelusta voi kysyä vinkkejä ajanviettoon. Lottonumeroita se ei ehkä pysty ennustamaan, sillä tämäntyyppinen pelaaminen perustuu todennäköisyyksien lisäksi myös onneen. Jos olet kiinnostunut onnenpeleistä, voi eri sivustoja vertailla sivuslla luotettavat-nettikasinot.com.

Palvelun heikkouksia

ChatGPT:n tuottamat tekstit saattavat toisinaan sisältää asiavirheitä, joten tärkeää tekstiä pyytäessä kannattaa aina käydä teksti itse manuaalisesti läpi, faktat tarkistaen. Palvelu saattaa nimittäin toisinaan keksiä “tietoa”, joka ei pidä paikkaansa. Niinpä fiksuin tapa käyttää palvelua on tuottaa sen avulla pohja tarvitsemallesi tekstille, mutta tuottaa lopullinen teksti kuitenkin itse. 

Toisinaan saattaa käydä niin, että botti ilmoittaa, että sillä ei valitettavasti ole tietoa pyytämästäsi aiheesta. Tällöin palvelun käyttäjä ei ainakaan saa virheellistä tietoa. Botilta voi kuitenkin yrittää kysyä tietoa hieman alkuperäistä aihetta sivuuttaen. ChatGPT:n ei myöskään ole tarkoitus tuottaa rasistista tai seksististä sisältöä, joten tämäntyyppiset pyynnöt eivät välttämättä tuota palvelun kautta tulosta. Tämä ei tosin ole heikkous, vaan kuuluu palvelun ominaisuuksiin.

Erittäin suuri käyttäjämäärä saattaa toisinaan ruuhkauttaa palvelun, joka on yksi sen heikkouksista. Ongelma korostuu varsinkin silloin, kun palvelun käyttäjä tarvitsee vastauksen, tekstin tai muun nopeasti. Tällöin ruuhkan selviämistä täytyy jäädä odottelemaan.

Tekoälyn tulevaisuus

Tekoäly

ChatGPT on suuren yleisön saataville tuotu, ilmainen chatbot. Sen julkaisu herätti voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Totuus kuitenkin on, että tekoälyä käytetään ja tullaan käyttämään jatkossakin ja ChatGPT on vain pintaraapaisu kokonaistilanteesta.

Tekoälyn käyttö tulee luultavasti lisääntymään nykyisestä. Vaikka erinäisiä tehtäviä haluttaisiinkin antaa ihmiselle, on tietokone kuitenkin nopeampi ja pystyy käsittelemään suuriakin datamääriä pienessä ajassa. Tekoäly onkin hyödyllinen esimerkiksi kuvien tunnistuksessa tai tietokantojen läpikäymisessä.

Tekoälyllä on laajat mahdollisuudet. Sitä on mahdollista hyödyntää esimerkiksi tuotekehittelyssä, turvallisuusanalyyseissä, tietynlaisissa, vaarallisissa työtehtävissä jne. Se on ihmistä nopeampi ja mahdollistaa tiedon erittäin nopean löytymisen.

Tekoälyn tulevaisuutta voimme tällä hetkellä vain yrittää kuvitella, sillä se tarjoaa niin laajat mahdollisuudet. Sen käytön suhteen voi kuitenkin osalle ihmisistä herätä huolta esimerkiksi työpaikkojen menettämisen suhteen. Voiko tekoäly korvata ihmisen tehtaissa tai muilla työpaikoilla? Toki tekoälyä voi käyttää ihmisen ohella.

ChatGPT:n kaltaiset palvelut tulevat todennäköisesti lisääntymään tulevaisuudessa nyt, kun teknologia on olemassa. Eri asia on, tulevatko kaikki tällaiset palvelut olemaan tarkkoja. Palveluihin saatetaan myös kehittää uusia ominaisuuksia, kuten äänikomentoja. Tämä mahdollistaisi botille puhumisen ja tämän vastaamisen.

Categories:
Blogi Digiosaajat
You Might Also Like